Toimeksiantosopimuksen yleiset ehdot

Toimeksianto ja toimeksiannon hoitaminen

Toimeksianto koskee asianajopalvelua, joka erikseen määritellään toimeksiantosopimuksessa tai jonka sisällöstä on muulla tavalla sovittu. 

Asianajotoimeksianto hoidetaan ammattitaitoisesti ja huolellisesti hyvää asianajajatapaa noudattaen. Hyvää asianajajatapaa koskevat ohjeet löytyvät Suomen Asianajajaliiton kotisivuilta

Asianajopalvelu annetaan vain asiakkaalle, eikä kukaan muu voi vedota siihen, ellei asianajotoimisto ole nimenomaisesti kirjallisesti sitoutuneet muuhun. 

Tarkoituksenmukaisen oikeudellisen neuvonnan antaminen edellyttää, että asiakas on antanut asianajotoimistolle kaiken toimeksiantoon liittyvän oleellisen tiedon ja pitää asianajotoimiston ajan tasalla mahdollisista muutoksista. 

Asiakas tekee toimeksiannon Asianajotoimisto Furnus Oy:n (oikeushenkilön) kanssa. Kukaan osakas tai muu henkilö ei ole vastuussa asiakkaalle, ellei pakottavasta lainsäädännöstä muuta johdu

Yhteydenpito asiakkaaseen

Asianajotoimisto käyttää yhteydenpitoon puhelinta, Teams-yhteyttä ja sähköpostia. 

Tarvittaessa järjestetään henkilökohtainen tapaaminen asianajotoimiston neuvottelutilassa tai muussa sovittavassa paikassa. 

Asianajotoimisto voi lähettää toimeksiantoon liittyviä sähköposteja toimeksiantosopimuksessa mainittuun tai toimeksiantajan erikseen ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.

Toimenpiteiden tekijä

Toimeksiannon vastuuhenkilö voi käyttää apunaan toimeksiannon hoitamisessa toimeksisaajan palveluksessa olevia henkilöitä. Asianajotoimisto on oikeutettu käyttämään apuna toimeksiannon hoitamisessa myös ulkopuolisia henkilöitä ja hankkimaan asiantuntijalausuntoja silloin, kun tämä on tarpeen toimeksiannon hoitamiseksi. Mikäli tästä aiheutuu toimeksiannon laajuuteen nähden merkittäviä kustannuksia, on ulkopuolisen avun hankkimisesta sovittava etukäteen toimeksiantajan kanssa. 

Jos asianajotoimiston vastuuhenkilö ja muu sen palveluksessa oleva toimeksiantoa hoitanut henkilö ovat tilapäisesti estyneitä hoitamasta toimeksiantoon kuuluvaa tehtävää määrättynä ajankohtana (esim. avustaminen oikeudessa), voidaan kyseisen tehtävän hoitamiseen käyttää ulkopuolista, vastaavan pätevyyden omaavaa henkilöä. Asiasta on ilmoitettava toimeksiantajalle niin pian kuin se esteen laatu huomioon ottaen on mahdollista.  

Asiakkaan tunnistaminen

Lainsäädäntö edellyttää usein, että asianajotoimisto tunnistaa asiakkaansa ja tämän edustajat, omistajat ja edunsaajat ennen palvelun suorittamista. Asianajotoimistolla saattaa olla velvollisuus ilmoittaa viranomaisille, jos asiakkaan toimeksianto on epäilyttävä tai asianajotoimistolla on syytä epäillä terrorismin rahoitusta tai rahanpesua.

Palkkio ja kulut

Ellei toisin ole sovittu, asianajotoimiston palkkio perustuu ajankäyttöön ja toimeksiannon vastaanottamisen hetkellä voimassa olevaan hinnastoon. Arvonlisäverokannan muuttuessa muuttuu laskutuksessa käytetty arvonlisävero vastaavasti. 

Yli vuoden kestävissä toimeksiannoissa palkkioperustetta voidaan korottaa vuosittain kustannustason nousua vastaavasti enintään 10 % vuodessa. 

Tehdyistä toimenpiteistä syntynyt palkkio ja kululasku laskutetaan toimeksiannon etenemisen mukaisesti toimeksiannon kestäessä yleensä kuukausittain. 

Kaikki palkkioita koskevat arviot ovat suuntaa-antavia eivätkä ne muodosta kiinteitä hintoja, ellei toisin ole sovittu.  

Asianajotoimisto veloittaa erikseen toimeksiannon hoitamisesta aiheutuvat ulkoiset kulut, kuten matkakulut, viranomaismaksut ja rekisteröintimaksut. 

Asiakkaalla saattaa olla mahdollisuus saada asianajokuluja korvatuksi oikeusturvavakuutuksesta. Mahdollisen oikeusturvavakuutuksen olemassaolo tai sisältö ei vaikuta tämän toimeksiantosuhteen sisältöön. Toimeksiantaja vastaa laskusta myös siltä osin, kuin toimenpiteet eivät sisälly oikeusturvavakuutuksen kattamiin toimenpiteisiin. Oikeusturvavakuutuksen rajoitusehdot eivät millään tavalla rajoita tai lykkää toimeksiantajan maksuvelvollisuutta asiassa. Asianajotoimisto laskuttaa suoraan asiakasta siinäkin tapauksessa, että vastapuoli tai jokin muu taho on velvoitettu korvaamaan asiakkaan oikeudenkäyntikulut. Toimeksiantaja vastaa laskusta myös siltä osin, kuin mahdollisen tuomioistuimen ratkaisun mukaan ne eivät kuulu vastapuolen maksettaviksi. 

Henkilöasiakkaalla saattaa asiakkaan taloudellisesta asemasta riippuen olla mahdollisuus saada katettua asianajokuluja julkisista varoista (yleensä julkinen oikeusapu). Mikäli asiakas haluaa selvittää mahdollisuutensa saada toimeksiannosta aiheutuvia asianajokuluja katetuksi julkisista varoista, tulee tästä ennen toimeksiannon voimaantuloa ilmoittaa nimenomaisesti toimeksisaajalle. Mikäli asiakas tekee tässä tarkoitetun ilmoituksen halukkuudestaan selvittää mahdollisuutensa saada katettua asianajokulujaan julkisista varoista, ei toimeksiantosopimus tule voimaan, vaikka asiakas muutoin ilmoittaisi hyväksyvänsä yleiset sopimusehdot. Toimeksisaaja voi vain rajoitetusti hoitaa sellaisia toimeksiantoja, joissa asianajokuluja katetaan julkisista varoista ja tällöin asiasta on aina sovittava erikseen ennen toimeksiannon alkamista.

Vastuunrajoitus

Palveluista johtuva tai niihin liittyvä toimeksiantokohtainen asianajotoimiston kokonaisvastuu on enintään 50.000 (viisikymmentätuhatta) euroa tai se korkeampi määrä, jonka asianajotoimiston vastuuvakuuttaja tosiasiallisesti korvaa. 

Asianajotoimisto ei vastaa vahingosta, joka on aiheutunut asiakkaalle annetun neuvonnan tai laadittujen asiakirjojen käyttämisestä muuhun kuin niiden alkuperäiseen tarkoitukseen. 

Asianajotoimisto ei vastaa välillisistä vahingoista kuten menetetyistä tuotoista tai menetetyistä sopimuksista. 

Vastuunrajoitukset ovat voimassa myös kaikkien nykyisten ja entisten osakkaidemme sekä muiden meihin liittyvien tai meitä avustaneiden henkilöiden hyväksi. 

Asianajotoimisto ei ole vastuussa vaatimuksesta, joka tehdään yli kaksitoista (12) kuukautta sen jälkeen, kun asiakas on tullut tai asiakkaan olisi pitänyt tulla tietoiseksi vaatimuksen perusteena olevista seikoista tai kun vaatimuksen perusteena olevan toimeksiannon voidaan kohtuudella katsoa tulleen loppuun saatetuksi, riippuen siitä, kumpi edellä mainituista ehdoista toteutuu ensin.

Vastuuvakuutus

  Asianajotoimistolla on toimintaansa varten voimassaoleva vastuuvakuutus, jonka määrä ylittää Suomen Asianajajaliiton vaatimukset.  

Toimeksiannon alkaminen ja päättyminen

Toimeksiantosopimus tulee voimaan kun kumpikin osapuoli on sen hyväksynyt. 

Toimeksianto päättyy ilman eri irtisanomista kun kumpikin sopimuspuoli on täyttänyt omat toimeksiantosopimuksen mukaiset velvoitteensa. 

Asiakkaalla on oikeus päättää toimeksianto milloin tahansa ilmoittamalla siitä toimeksisaajalle kirjallisesti. 

Asianajotoimistolla on oikeus päättää toimeksianto hyvää asianajajatapaa koskevien ohjeiden mukaisissa tilanteissa.

Etämyynnissä kuluttaja-asiakkaalla on oikeus peruuttaa toimeksianto ilmoittamalla siitä neljäntoista (14) päivän kuluessa siitä, kun asianajotoimisto on vahvistanut toimeksiannon. Halutessaan perua toimeksiannon asiakkaan on ilmoitettava siitä asianajotoimistolle käyttäen peruuttamislomaketta tai muuten kirjallisesti. Toimeksiannon hoitaminen aloitetaan vasta em. peruuttamisajan päätyttyä, ellei asiakas pyydä sähköpostitse tai muutoin todisteellisesti asianajotoimistoa aloittamaan toimeksiannon hoitamista jo aiemmin. Mikäli asiakas on pyytänyt asianajotoimistoa aloittamaan toimeksiannon hoitamisen, asiakkaalla on velvollisuus maksaa asianajotoimistolle kohtuullinen korvaus peruuttamisilmoituksen tekemiseen mennessä tehdystä työstä. Peruuttamisoikeutta ei enää ole, jos asianajotoimisto on ehtinyt hoitamaan toimeksiannon jo kokonaan.

Sovellettava laki ja riidanratkaisu

Toimeksiantosopimuksiin sovelletaan Suomen lakia, ei kuitenkaan sen lainvalintasäännöksiä. 

Asiakkaan ja Asianajotoimisto Furnus Oy:n välisistä sopimuksista, palveluista tai näistä yleisistä sopimusehdoista johtuvat tai niihin liittyvät, asiakkaan sekä asianajotoimiston tai jonkun asianajotoimiston osakkaan tai muun asianajotoimistoon liittyvän tai asianajotoimistoa avustaneen henkilön väliset erimielisyydet ratkaistaan lopullisesti ja yksinomaisesti välimiesmenettelyssä Turussa välimiesmenettelystä annetun lain mukaisesti. Välimiesoikeudessa on yksi jäsen. Turun kauppakamarin välityslautakunta nimeää hakemuksesta välimiehen välityslautakunnan johtosääntöjen mukaisesti. 54

Asianajotoimisto voi kuitenkin periä asiakkaalta palkkio- ja kulusaataviaan myös toimivaltaisissa yleisissä tuomioistuimissa.   
Etsi